terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

WK: dag 7 tot en met 10

Tien dagen verder in een over het algemeen saai toernooi, als schouwspel althans. Er vallen harde klappen, dat wel. Frankrijk glijdt gigantisch uit tegen Mexico (0-2) en kan de koffers eigenlijk al pakken. Anelka wachtte niet eens op de echte uitschakeling, hij schold bondscoach Domenech uit voor hoerenjong en kon direct gaan. De spelers weigerden een training, Les Bleus kunnen hun wonden likken.

De Grieken kwamen verrassend terug, na een 1-0 achterstand tegen Nigeria (1-2), maar in de laatste poulewedstrijd mogen zij tegen het steeds beter draaiende Argentinië aantreden. De Argentijnen zijn zo goed als geplaatst na de 4-1 zege op Zuid-Korea. Toch knap voor een elftal dat door het gros van de kenners gerund lijkt te worden door een cokesnuivende randdebiel. Behoorlijke inschattingsfout, wie denkt dat Maradona geen verstand van voetballen heeft omdat hij niet dagelijks in de weer is met een kladblok en magneetjes begrijpt bitter weinig van de Argentijnse ziel en moet maar eens In den beginne was de bal gaan lezen. ¡Dale Argentina!

Een echte topper in het trainersmetier is natuurlijk de alom geroemde Fabio Capello. Saaier dan saai is deze gesoigneerde Italiaan de absolute tegenhanger van het wilde Argentijnse Pluisje. En wat geniet Engeland van zijn hogeschoolvakmanschap! De Britten, met Premier League-kanonnen als Rooney, Gerrard en Lampard, wisten een gelijkspel uit het Algerijnse vuur te halen (0-0). Op de BBC (een aanrader voor iedereen die het tenenkrommende Nederlandse commentaar niet langer meer kan aanhoren) werd het debacle van Engeland treffend uitgesproken: Why is it always such an ordeal watching England?
I rest my case.

Slovenië leek op weg goede zaken te doen tegen de VS (2-0 voorsprong), maar moest toch de punten delen (2-2). De Amerikanen werden nog bestolen van de volledige winst toen de dramatische arbiter uit Mali een zuiver doelpunt afkeurde. Na afloop werd hem gevraagd waarom hij deze beslissing nam. Hij had hier geen antwoord op. Vreemd, er werden wel minimaal vier Amerikanen in een dubbele Nelson vastgehouden, goed voor vier strafschoppen, maar ergens zal een Yank verkeerd uit zijn ogen hebben gekeken. Dat zal het zijn.

De Duitsers vergaloppeerden zich tegen de listige Serven (0-1). Een niet al te slimme serie overtredingen van veteraan Klose bezorgden hem de rode kaart. Met tien man verder speelde die Mannschaft nog steeds beter, maar een penalty bracht hen niet op gelijke hoogte, Poldi miste.

Oranje deed goed zaken en plaatste zich voor de 8e finales door regulier van Japan te winnen (1-0). Als kijkspel was de wedstrijd een draak, maar dit kun je niet alleen onze jongens aanrekenen. De Jappen kwamen slechts voor een resultaat en verdedigden hun doel als ware het Iwo Jima. It takes two to tango en dat resulteerde dus in een manke horlepiep. Van Persie krabt zich nog weleens op het achterhoofd als hij geconfronteerd wordt met zijn grootspraak. Als nummer 9 heb je met volcontinue cipiers te maken, jongens die je gratis een paar krassen op de enkels geven voordat de knie in de onderrug geplant wordt. Klaas-Jan Huntelaar gniffelt op de bank, die is harder en minder gemakkelijk te provoceren. Juist in de provocatie schuilt een enorm risico voor Oranje, want Grote(re) landen zijn gehaaider en Van Persie blijkt een kort lontje te hebben.

De Denen herstelden zich goed na een achterstand tegen Kameroen, met name Dennis Rommedahl bleek een ware plaag (2-1). De ploeg van Morten Olsen mag met Japan de degens kruisen wie Nederland volgt naar de knock-out fase.

Ghana speelde gelijk tegen Australië (1-1). Vedette Harry Kewell kreeg direct rood voor een behoorlijk aangeschoten handsbal op de lijn.

Paraguay won eenvoudig van Slowakije (2-0). De Zuid-Amerikanen speelden fris en fruitig, hebben in rechtsbuiten Vera een prachtige voetballer en zien hun offensieve speelstijl beloond met punten. Een verademing in dit vooralsnog defensief ingestelde toernooi.

Italië viel met de tanden op een Nieuw-Zeelandse stoep (1-1). De voorsprong van de All Whites riekte behoorlijk naar buitenspel, de gelijkmaker van de Italianen was een goed uitgelokte Schwalbe. De Azzuri krijgen maar geen vat op de tegenstander, het gemis aan spelmaker Pirlo doet zich pijnlijk voelen. Met slechts twee punten zal de huidige wereldkampioen moeten knokken voor de laatste kans tegen Slowakije. op papier moet dit lukken, maar we zien te vaak dat de Grote Landen teveel moeite hebben met kleine broeders.

Brazilië - Ivoorkust was een het kijken wel waard, echter met name door apert geblunder van de scheidsrechter. Scoorde Luis Fabiano de openingstreffer nog prachtig in de korte kruising, zijn dubbele handsbal die voorafging aan zijn tweede doelpunt werd door de arbiter opzichtig goedgekeurd. De man in het zwart wees zelf naar de borst om aan te geven aan Fabiano dat hij wel degelijk de controle over de bal volgens de regels had uitgevoerd. Ik weet niet hoe de beelden in de stadions worden weergegeven, maar een enkele reis naar een donkere kelder lijkt mij het enige alternatief voor deze stumperende fluiter. Na 3-1 was de koek op en duidelijk dat de Seleçao naar de volgende ronde gaat, maar de arbiter deed nog een toegift. Een Ivoriaan dacht listig te zijn en liep tegen een nietsvermoedende Kaka op. Hij greep naar zijn gezicht alsof hij een eind hout had geïncasseerd en Kaka kreeg zijn tweede geel. Exit het liefste jongetje van de Kanarie-klas.

Voorlopige conclusie na ongeveer 48 uur voetbal: in Engeland en Italië wordt het voetbal blijkbaar door buitenlanders vorm gegeven, zelf vinden ze het heel moeilijk om creatief te zijn. Cruijff lijkt hierin gelijk te krijgen. De arbitrage, in de eerste ronde uitstekend, glijdt af naar een resultaat beïnvloedend niveau. Oranje heeft nog niet haar beste spel laten zien, Argentinië wordt steeds beter, Brazilië is zakelijk, de Afrikaanse landen zullen bijna allemaal uitgeschakeld worden, terwijl de Zuid-Amerikanen goed voetbal spelen. Kijken of Spanje haar topfavorietenrol kan waarmaken.

Winnaars van dag 7 tot en met 10: Argentinië, Brazilië en Oranje

 

 

 

 

copyright by © judge